13.3.10

Futbol ve Casuals Giyim Tarzı



Türkçeye çevrildiğinde,sıradan veya tesadüfen anlamına geliyor.

"Casuals" 1970 ve 1980 yıllarında İngiltere'de futbol taraftarlarının kendilerine göre tasarladıkları giyim tarzı.


Bilindiği gibi İngiltere futbolun anavatanı ama aynı zamanda holiganizmin dünyaya yayıldığı ülke.

Polislerin dikkatini çekmemek için avrupanın en pahalı tekstil markalarını taşıyan holiganlar "Casuals" giyim tarzını bir alt kültür(subculture) haline getirip tribünlere taşımışlar.

O yıllarda emniyet güçlerinin gözleri sürekli Skinheads(Dazlak Kafalılar) üzerindeydi ve bu sıradan ortada dolaşan ve avrupanın en pahalı giyim markalarını taşıyan kişiler pek göze çarpmıyor kimse farkına varmıyordu.

En pahalı markalar demişken,onlardan bazıları:
Fila,Stone İsland,Adidas,Pepe,Benetton,Ralph Laure,Le Coq Sportif,Ben Sherman,Fred Perry,Lacoste,Kappa ve en tanınmışı Burberry =)

Yani öle sıradan bi marka değil hiçbiri

Peki holiganlar parayı nereden buluyorda alıyor bu pahalı markaların ürünlerini diye sorduğunuzun farkındayım, hemen cevaplayayım

İngiliz milli takımı ve klüp takımlarının yurt dışına deplasman yapan holiganlar,gitikleri ülkerlerde olay çıkarıp mağazaları yağmalıyorlardı,zaten normal yollardan satın alınması sıradan vatandaş için neredeyse imkansız,bu markalar ile tepeden tırnağa kuşanmak 4 kişilik ailenin aylık bütçesi falan yani.

Hatta holiganların en sevdiği Burberry olmalı ki , burbery şapkalarını resmi holigan(!) şapkası ilan etmesi ne kadar sevdiklerinin bir göstergesidir. İlan etme işini anlamış değilim ama bunları resmi bir derneğimi varda o dernek adı altında bildiri yayınlayıp bi takım şeyler yapıyorlar.

Ama olayın ilginç yanı koskoca Burberry firması bu olay yüzünden şapka üretimini durduruyor.Burberry yönetim kurulunuda bu sosyal duyarlılıklarından(!) ötürü kutluyorum , heralde Burbery şapkası takan herkes holiganmış ve bu bizim(Burberry) suçumuz gözüyle olaya bakmış olmalılar ki bu yasaklamayı getirsinler.


Bu şapkadan bende de var ama çakması tabiki , ee malum yasaklamasalarmış alırdık(!) orjinalini kardeşim. Bu arada orjinal burberry şapkanın fiyatı 300 € kadar falan :)

Not : Bu şapkayı sadece holiganlar değil , ultras akımı içinde olan insanlarda benimsemişler ve takmaktadırlar , ultras ile holigan mantalitesi bir birinden apayrı şeylerdir, bunu belirtmekte fayda var.Ne yani sen şimdi ultras olduğunumu söylüyosun bize gibi söylemlerde bulunanlarınız olabilir :) Zaten bu notu neden yazdım bilmiyorum sadece bilin istedim ama benim iki görüşlede alakam yok ultrascılık oynayan tribüncülerdende haz etmem ama şöyle birşeyde var ultras mantalitesi hemen hemen Türkiye'deki
taraftar mantaliteleri ile aynı sayılır.






0 yorum:

Yorum Gönder